Minska risk för rotfyllning genom att söka akuttandvård

18 december 2019 Cecilia Olsson
Minska risk för rotfyllning genom att söka akuttandvård

Tandvärk kan kännas helt fruktansvärt. Det kan börja som en lätt molande värk och övergå till stark strålande smärta som gör att man inte kan tänka på något annat. Värk i mun och käkar kan bero på olika saker och vissa gånger har det inte ens med tänderna att göra. Men en av de vanligaste grunderna till smärta i munnen är karies, eller hål i tänderna som det också kallas. Man får hål i tänderna genom att skadliga bakterier bildar syror som luckrar upp tandens yttersta lager, emaljen. 

Ibland kan ett kariesangrepp gå så långt att hålet gått ända in i pulpan (den mjuka vävnaden i en tand som innehåller bland annat blodkärl, nerver och lymfkärl) och orsakat en inflammation eller infektion i den. Då behöver man göra en rotfyllning vilket innebär att man öppnar och tar bort tandens inre mjukvävnad för att sedan fylla rotkanalen. En rotfyllning är ett relativt stort ingrepp i munnen och kan behöva delas upp på mer än ett besök. Ibland kan man göra en rotfyllning på en gång men det är även vanligt att man får en tillfällig bakteriedödande rotfyllning, som får vara i rotkanalerna någon eller några veckor innan den riktiga rotfyllningen görs. Det kan upplevas smärtsamt att genomgå en rotfyllning men det är möjligt att få bedövning om man vill.

Om man upplever stark tandvärk som inte ger med sig bör man genast uppsöka en tandläkare eller tandhygienist. Ju snabbare man åtgärdar ett besvär desto bättre då det kan hindra problemet från att bli värre. Söker man tandläkare i Stockholm kan man boka tid hos https://www.tandlakare-adenjangenstal.se/De har den senaste tekniken och många års erfarenhet av tandvård.

Vänta inte för länge med att söka hjälp vid tandvärk. Det kan i slutändan vara det som påverkar om man kan göra en enkel lagning eller behöver gå in och göra en rotfyllning.

Fler nyheter