Få friska tänder med egenvård, rätt kost och regelbundna besök hos tandhygienist

22 juni 2021 Cecilia Olsson

Starka och friska tänder är något som alla bör sträva efter att få och upprätthålla. Med starka tänder blir det såklart lättare att bita av men det innebär även att man kan slippa väldigt mycket smärta som kommer till följd av olika problem. Hål i tänderna (karies) och tandlossning (parodontit) är vanliga besvär som verkligen kan ställa till det genom värk, obehag samt förlust av tänder. Genom egenvård, bra kost och regelbundna besök hos tandhygienist så får munnen goda förutsättningar att hålla sig stark och frisk.

Vad kan man göra själv?

Det är som är rekommenderat till alla, vuxna som barn, är att borsta tänderna morgon och kväll. Redan när den första tanden dyker upp så är det klokt att börja med tandvårdsrutiner. Borsta morgon och kväll med barntandkräm som innehåller fluor. I vuxen ålder, eller vid rekommendation från tandvårdspersonal, så är det även bra att komplettera tandborstningen med tandtråd eller liknande för att komma åt mellan tänderna och munskölj kan också vara bra för att tillföra extra fluor.

Att tänka på kosten är viktigt 

Som de allra flesta i världen vet så är socker dåligt för tänderna och man bör därför begränsa intaget. Även sådant som innehåller syra försvagar emaljen och fräter på tandytan, därför bör man inte borsta tänderna direkt efter att man till exempel druckit en läsk, apelsinjuice eller ätit något surt. Eftersom emaljen är försvagad direkt efter intaget så bör man istället skölja munnen med vatten. Att småäta är inte heller bra för tänderna eftersom de behöver tid att återhämta sig efter en måltid.

Expertråd är alltid bäst

På grund av att alla har olika förutsättningar så är det väldigt viktigt att få professionella tips och råd på hur man bäst kan ta hand om sina tänder. En tandhygienist arbetar med att förebygga tandsjukdomar och besvär i munnen och kan ge skräddarsydda råd när det handlar om egenvård. På https://www.tandlakare-adenjangenstal.se/behandlingarProduct hittar man erfaren och kunnig tandhygienist i Stockholm. 

Fler nyheter