Vad du ska göra när du behöver akut tandvård

03 april 2023 Helen Johansson

Sök vård vid tandvårdkriser

Oavsett om du har en sprucken tand, svår smärta, svullnad i tandköttet eller munnen eller någon annan tandvårdskris är det viktigt att söka omedelbar vård. Den goda nyheten är att det finns sätt att få den hjälp du behöver i en akut situation. Här är tre tips på hur du kan hantera akut tandvård.

image

Förberedd dig inför ditt besök

Sök omedelbar hjälp
Det första du bör göra när du drabbas av en tandvårdsnödsituation är att söka professionell hjälp omedelbart. Om du har en vanlig tandläkare, kontakta dem och förklara situationen så att de kan avgöra om du behöver ses omedelbart eller om det kan vänta till nästa tillgängliga tid. Om du inte har någon vanlig tandläkare eller om din tandläkare inte är tillgänglig för en omedelbar tid, kontakta ditt lokala sjukhus akutmottagning. De kommer att kunna ge dig den hjälp och behandling som behövs för att få lindring av smärtan och obehaget.

Känn till ditt försäkringsskydd
Det är viktigt att veta vilken typ av försäkringsskydd du har innan du söker hjälp för ett akut tandproblem. Om du inte redan har gjort det bör du bekanta dig med din försäkring så att du vet vilken typ av behandlingar som täcks och vilka förfaranden som kanske inte täcks av din försäkring. Att känna till denna information i förväg kan bidra till att säkerställa att alla behandlingar som ges täcks av din försäkringsgivare.

Förbered dig inför din tid
När du väl har bokat in en tid hos din tandläkare eller annan sjukvårdspersonal för dina akuta tandvårdsbehov finns det några saker som bör göras före besöket för att se till att allt går så smidigt som möjligt på dagen för besöket. Se till att alla dina medicinska journaler och papper är uppdaterade och organiserade innan du kommer till mötet; detta inkluderar eventuella röntgenbilder eller andra tester som kan ha tagits tidigare i samband med det aktuella problemet. Att dessutom ha en lista med frågor redo för läkaren kan bidra till att säkerställa att alla dina frågor tas upp under besöket.

Att veta hur man hanterar det på rätt sätt kan dock göra hela skillnaden när det är dags att söka hjälp från en läkare. Se till att du kontaktar antingen din vanliga tandläkare eller ditt sjukhus/akutmottagning omedelbart när du drabbas av ett tandproblem och förbered dig i enlighet med detta innan du deltar i eventuella planerade möten om behandlingsalternativ eller förfaranden som är nödvändiga för att lindra smärta och obehag i samband med sådana nödsituationer. Med dessa tips i åtanke kommer vuxna som behöver akut tandvård att vara bättre rustade när de ställs inför sådana scenarier! För mer information om behandlingar rekommenderar vi att du besöker https://www.tandlakare-adenjangenstal.se/behandlingar. Tack för att du läste! 

Fler nyheter