Tandläkare i Östermalm för tandvårdsrädda

19 november 2020 Lily Hansen

Har du fått en kallelse till tandläkaren? Många kan känna lite olust inför ett tandläkarbesök. Det är inget konstigt med det. Ingen brukar ju ha som favoritnöje att någon annan gräver runt i ens egen mun, liksom.

Men det finns en gräns när den där olusten blir till ett riktigt besvärande obehag, till och med stark rädsla. Då brukar man istället tala om tandvårdsrädsla. Även om de flesta inte har så stark rädsla, är detta syndrom inte helt ovanligt.

 

Kan vara en fobi

Vid tandvårdsrädsla kan man känna stark ångest och rädsla, kanske så pass mycket att man helt undviker att gå till tandläkaren. Då brukar man tala om att det är en fobi – tandvårdsfobi. När man undviker att gå dit kan man ju inte heller få hjälp med exempelvis hål, lagningar och tandsten.

Om man inte får hjälp med att laga ett hål kommer det med stor sannolikhet bara att växa och bli större. Tillslut får man ont. Smärtan kommer öka mer och mer och lidandet blir stort. Att gå till tandläkaren när man redan har ont brukar vara värre än att gå dit i förebyggande syfte.

 

 

Viktigt med trygghet

Om du lider av tandvårdsrädsla är det av stor vikt att du får komma till en mottagning och tandläkare som har erfarenhet av detta. De kan på ett bättre sätt ta emot dig och göra dig lugnare och tryggare. Exempelvis är Fredrik Enfeldt en tandläkare i Östermalm som är kunnig inom just tandvårdsrädsla. Kliniken hittar du här: https://www.tandlakareostermalm.com/

Vad kan tandläkaren hjälpa till med? Dels finns lugnande mediciner som man kan få. Fast det bästa brukar vara att man får gott om tid och förståelse för sin rädsla. Och om man känner förtroende för sin tandläkare kommer man också att känna sig mer lugn och trygg.

Fler nyheter