Saxofonens revival

26 april 2019 Mikael Barani
Saxofonens revival

När det kommer till saxofoner och populärmusik tänker kanske de flesta av oss på 80-talet. Det var under detta årtionde som artister som Sade och Bruce Springsteen lyfte fram blåsinstrumentet i sina låtar, vilket visade på den enorma vidd av känslor som en saxofon kunde gestalta.
Instrumentet var inte alls lika framträdande under 90-talet, med undantag för Morphine, men började under 00-talet och framåt göra ett återtåg inom pop och rock. 
Här kommer tre mer samtida låtar där saxen spelar en central roll. Blir du själv sugen på att lira detta mångsidiga instrument så hittar du ett stort utbud hos DanGuitar.

Moneybrother – ”De vet ingenting om oss”
När Anders ”Moneybrother” Wendin växlade över till svenska valde han att öppna albumet Pengabrorsan med ”Dom vet ingenting om oss”. Redan i introt så kan man höra ljudet av en sax i bakom gitarrer och trummor. Förvisso är detta en svensk version på Kirsty McColls ”They don’t know” från 1979, men där originalet har ett gitarrsolo valde Wendin att låta saxen ta solopartiet. 

Colin Stetson – ”Brute”
Lyssnar du på Bon Iver och Arcade Fire har du garanterat hört Colin Stetson. Denne innovative saxofonist tog bland ut låtar med Jimi Hendrix och Metallica och spelade dem sedan på saxofon, vilket kan förklara tyngden i en låt som ”Brute”. Frågan är hur man ska definiera denna stycke. Det är brutalt, primitivt och tungt. Saxofonen kränger vilt, som någon form av nyligen fångatagen best som gör allt den kan för att bli fri.

M83 – ”Midnight City”
Anthony Gonzalez visste vad han gjorde när han bjöd in saxofonisten James King från Fitz and the Tantrums. Kings solo börjar runt tre minuter in i låten och hänger fortfarande kvar en minut senare när låten tonas ut i tystnad. För den som verkligen gillar saxofonsolot så finns det mer att hämta på YouTube. Någon har klippt ihop just den sista delen av ”Midnight City” så att man kan lyssna på saxen i hela tio minuter. Oavbrutet.

 

Fler nyheter