Lasersvetsning som den enda möjliga vägen i modern teknik

26 februari 2022 william eriksson

editorial

När man hör ordet svetsning så ser man framför sig en arbetare med stor utrustning, skyddskåpa för ansiktet och ett starkt gnistrande sken vid punkten där svetsningen pågår. Dock är svetsning generellt något man gör med större konstruktioner; bilar, båtar, byggnader och maskiner. Vi har däremot under de senaste årtiondena sett hur allting blir mindre och mindre och idag behöver man svetsa även i små och känsliga apparater för att få dem att sitta ihop på ett bra sätt. Givetvis kan man inte ens föreställa sig att en traditionell svetsare skulle gå lös på svetsningen som behövs i en delikat liten maskin.

 

Lasersvetsning erbjuder precision och skonsamhet

I snart 40 år har problemet med svetsning i delikata maskiner kunnat lösas med alternativet lasersvetsning. Då jobbar man med en pulserande laserstråle som riktas med hög precision på precis det område som ska värmas upp för att svetsas ihop. Eftersom strålens storlek går att anpassas kan svetsområdena bli oerhört små. Detta gör tekniken väldigt användbart vid konstruktioner av datorer och finmekaniska produkter som exempelvis pacemakers. Lasersvetsning har en annan fördel som också är betydande i arbete med finmekanik och elektronik: värmen håller sig vid själva laserpunkten, och omgivningen förblir kall.

 

Lasersvetsning

 

Lär dig om lasersvetsning av experter

Som företag som utvecklar elektronik och finmekanik är lasersvetsning en självklarhet. Men precis som all annan teknik utvecklas lasersvetsning och blir både mer förfinad och specialiserad. Även om man kanske har använt tekniken i fler år bör man vara medveten om att området fortsätter utvecklas. Mycket har förändrats på de 40 år sedan tekniken började användas och vill man hänga med i de nyaste teknikerna kring lasersvetsning måste man se till att ha ny input från experter på området. Om du besöker https://www.lasertechyag.se/tjanster/laser/lasersvetsning.html hittar du en av de ledande i Sverige inom lasersvetsning.

Fler nyheter