Lär dig lösa Rubiks kub utan problem

22 september 2020 Cecilia Olsson

En Rubiks kub kan innebära en rejäl utmaning för de som aldrig har löst den tidigare. Det låter kanske inte speciellt svårt att få alla sidor på kuben enfärgade, men det är i regel svårare än vad man kan tro. Det går dock att hitta tips och lösningar som kan vara till riktigt god hjälp efter vägen.

Få koll på kuben

För att kunna ta hjälp av en lösning behövs lite kunskap om själva kuben. En kub har sex färger jämnt fördelade på 54 rutor. När kuben är löst (eller då den är helt ny) har samtliga sidor en varsin färg. Den vita sidan är mittemot den gula, den orangea är mittemot den röda och den blåa är mittemot den gröna. 

Lär dig bitarna

De olika bitarna på kuben kallas kantbitar, hörnbitar och centrumbitar. Kantbitarna har två färger, de är placerade i mitten av en rad och det finns totalt tolv stycken av dem. Hörnbitarna har tre färger och är som det hörs på namnet placerade i kubens hörn, det finns totalt åtta stycken av dem. Centrumbitarna har en endast en färg, de sitter i mitten på kuben och det finns totalt sex stycken.

Kom ihåg mönstret 

Genom att memorera algoritmer blir det betydligt enklare att lösa en Rubiks kub än om du försöker lösa den genom att gissa dig fram med olika drag. En algoritm är en serie rotationer som du gör med tärningen för att lösa en viss situation och den består av 4-9 drag.

Lösning för nybörjare

Du hittar Rubiks kub lösning samt massor av varianter på Rubiks kuber och andra IQ-utmaningar hos MasterCubeStore. Lösningen som finns på deras hemsida är en mycket bra metod för nybörjare som är enkel och relativt lätt att komma ihåg. När du har gått igenom de olika stegen samt tränat för att minnas de olika algoritmerna så kommer du att kunna lösa Rubiks kub oavsett vilken startposition den än har. 

Fler nyheter