Hur många double glazed windows finns i Petronas Tower?

05 september 2021 patrick pettersson

Hur många fönster har du i din lägenhet eller ditt hus? Om du bor i en liten etta kanske du bara har två, tre stycken. Fyra fönster om du har riktig tur. I ett vanligt hus för en familj på typ fem personer har du nog desto fler. Kan man gissa att det åtminstone är dussintalet fönster? Troligtvis kanske uppemot tjugo stycken faktiskt. Jobbar du på ett kontor i ett större komplex kanske du får njuta av hundratals fönster varje dag. 

Men varken din bostad eller din arbetsplats kommer i närheten av hur många fönster du kan hitta i en särskild byggnad i Malaysia. Närmare bestämt Petronas Towers. Det var världens högsta byggnad mellan 1999 och 2004, men det är inte tornets höga höjd som är mest imponerande. Det är antalet fönster. 32 000 stycken närmare bestämt. Ganska långt från hur många fönster det troligtvis finns i byggnaden du själv sitter i just nu. 

 

Ett väldigt fönsterrikt torn

Ja, om du inte av en enorm slump och tillfällighet faktiskt råkar befinna dig i Petronas Tower i Malaysia när du läser den här texten. Men den chansen får nog ändå anses vara relativt liten, även om det förstås inte är en omöjlighet. Då kan du titta ut och ned genom alla double glazed windows i tornet och känna dig lite stolt. Över att du har möjligheten att få vistas i ett så fönsterrikt torn. Den chansen tillkommer inte alla människor, det är en sak som är säker. 

Det finns andra byggnader som har försökt utmana Petronas Towers i antal fönster. Men utmanare som Dubais The Burj Khalifa med 24 000 fönster eller Empire State Building i New York med 6 500 fönster är egentligen inte ens i närheten. Ingen rår på Petronas Towers när det gäller glas. Så om du gillar fönster så vet du vilket torn du ska besöka i framtiden. 

Fler nyheter