Grå starr är ofarligt och lätt att bota

14 juni 2020 william eriksson

Det finns flera sjukdomar som kan drabba ögat och grå starr är en av dem. I början kan man märka att man börja se lite sämre, och sedan kan sjukdomsförloppet gå snabbt. Ofta märker man att man börjar se sämre eftersom linsen blir grumlig, man ser suddigt eller får andra märkbara problem med ögat. Det kan ta allt från några månader till flera år. Det känns dock inget, vilket gör att det kan vara lite svårt att upptäcka om det kommer smygande. Det är vanligtvis en sjukdom som drabbar äldre människor.

 

Uppsök vårdcentral eller optiker vid problem

Kommer man upp i åldern och märker att man börja se sämre är det viktigt att gå till en optiker eller ögonläkare för att bli undersökt. Det finns flera symptom som man bör vara uppmärksam på, såsom: svårigheter att se i mörker, färger blir svagare, det är lättare att bli bländad, sämre syn, svagare konturer eller dubbla konturer. Vanliga orsaker till grå starr är rökning, diabetes, ögonskador, vitaminbrist, eller ärftlighet. För att bota starren behövs inte alltid operation. Om operation anses nödvändig så sätts det in en ny lins som ersätter den egna linsen. Om vardagen påverkas kan det vara dags för operation.

 

 

Enkel och riskfri operation

Numera är operationen väldigt enkel och riskfri. Det tar max 20 minuter. Efteråt kan man känna att synen är lite dimmig och att man är mer känslig för ljus. Man behöver sällan bli sjukskriven, men man behöver använda ögondroppar ett tag framöver för att minska risken för inflammation. Är man lite äldre är det bra att undersöka ögonen regelbundet för att upptäcka sjukdomen tidigt. Det går då att undvika vissa problem som den kan föra med sig. För att veta mer och boka tid för en grå starr operation kan man läsa här: https://www.lameramedical.se/grastarr/.

Fler nyheter