Flödet styrs av reglerventiler

13 januari 2020 jonas olsson
Flödet styrs av reglerventiler

I en fabrik finns det längs produktionskedjan en mängd olika ventiler. De ska reglera flödet på antingen gas eller vätskor, som används i tillverkningsprocessen. Man kan ställa in vanliga ventiler, så att de släpper igenom en viss mängd flöde, fluid. Det fungerar ungefär som en vattenkran. Man kan bestämma hur mycket flöde man vill ha. Men ibland kan tryck och mängder av fluid variera stort, och då har man speciella reglerventiler, som styr flödet aktivt och anpassar det. Vill du ha hjälp med ventilerna finns det speciella företag som är experter inom just den branschen, och de kan både konstruera och laga ventiler av alla sorter.

 

En ventil kan gå sönder

Reglerventiler är speciellt känsliga, eftersom de har en extra funktion och kan kompensera för svängningar i flödet. Den kan få en försämrad funktion genom en mängd olika faktorer. Luften kan påverka den, och den kan också påverkas av vibrationer, korrosion eller genom skiftande temperaturer. När ventilen går sönder, begär man en ventildiagnostik, som kan fastställa var felet är och hur allvarligt det är. För att hålla igång produktionen kan det vara allra mest lönsamt att laga den på plats. Det är bra att ha kontakt med en ventilexpert, så att man får hjälp direkt om något oväntat skulle inträffa som kan orsaka driftstopp.

 

 

Konsultationer eller löpande avtal

Behöver man någon som servar reglerventiler med jämna mellanrum, kan man också få den servicen utförd. Det kan faktiskt vara det allra mest lönsamma i en industriverksamhet, där produktionen är igång hela tiden och alla maskindelar slits. Att förebygga fel och hålla koll på utrustningen är det bästa man kan göra. Men kanske vill man beställa en konsultation om något speciellt problem eller en viss konstruktion av en ny ventil. Inget är omöjligt för en specialist, och ibland behöver man konstruera en speciallösning. Kontakta därför en expert.

Fler nyheter