Ett glasklart material som ger ljus och utblick

20 oktober 2019 Lily Hansen
Ett glasklart material som ger ljus och utblick

Ett hus utan fönster ser inte roligt ut. Fönster släpper in ljus och gör det möjligt att titta på utsikten eller se vad det är för väder. Utifrån blir de som smycken när det hängs upp gardiner eller placeras blommor i dem. Men glas är ett mer användbart material idag. Tack vare utvecklingen är det möjligt att bygga hela hus av glas. En glasmästare måste kunna mer än bara traditionellt fönsterglas. Och i takt med att materialet används allt mer, kommer det alltid att finnas tjänster att utföra både vid nybyggen och för andra typer av jobb.

 

Rätt glas på rätt ställe

Beroende på var glaset skall användas anpassas materialets egenskaper. Ett speciellt behandlat glas kan användas till inglasning av balkonger och behövs säkerhetsglas finns härdade, laminerade material som inte skadar om det går sönder. Med ett skyddsglas kan till och med liv och egendom skyddas från angrepp. Det finns olika klassningar beroende på skyddskrav. En glasmästare kan även reparera glas om olyckan är framme. För den som exempelvis letar efter en glasmästare i Örebro, finns det som på så många ställen professionell hjälp att få. Glasarbeten vid nyproduktion eller renovering, eller om en ruta råkat gå sönder, finns glasmästaren med råd och hjälp.

 

 

Med goda egenskaper för miljön

Fönsterglas idag brukar vara gjorda av isolerglas. De fungerar både som solskydd och isolerar vilket gör att värmekostnaderna hålls nere. Att låta en glasmästare byta ut fönster är därför en vanlig åtgärd för energibesparing. Och det förekommer andra tillfällen då rutor måste bytas. Ofta har man även jour för att snabbt kunna byta ut exempelvis trasiga skyltfönster i butikslokaler. Tack vare modernare glas med egenskaper som ger ett bra inomhusklimat blir det allt vanligare att hela fasader och tak tillverkas av glas. Därutöver är mycket glas återanvändningsbart, vilket ger det ytterligare en miljöfördel.

Fler nyheter