Behåll era mössor på inomhus

26 april 2021 william eriksson

Vad är egentligen grejen med den där gamla klassrumsregeln att man inte skulle få ha mössa på sig på lektionerna i skolan? Av någon anledning verkar någon ha fått för sig att det är oartigt eller bara direkt fel att ha på sig mössa inomhus. 

Speciellt i skolan. Men är det seriöst någon som någonsin har fått en rimlig förklaring på varför? Eller är den hållningen bara någon slags nedärvd inställning som blivit en sanning på grund av att det har upprepats tillräckligt många gånger? 

Du kanske sitter på andra uppgifter, men det är svårt att tänka sig att de där lärarna som alltid tvingade en att ta av mössan egentligen fattade varför regeln fanns. Skulle man på något sätt lära sig mindre av att ha mössa på sig under lektionen? Fungerar mössan som någon slags foliehatt som gör att man inte är mottaglig för information och kunskap? Skulle inte tro det.  

Mössan representerar dig

Så här är en uppmaning till alla er barn och ungdomar i skolan där ute. Bär er mössa inomhus och gör det med stolthet. Ingen lärare, rektor eller förälder kan tvinga er att ta av den. För när de ber dig att ta av mössan så ber de er samtidigt att ta av en del av er identitet. Det är inte okej. Ingen bestämmer vem du är, lika lite som någon kan bestämma om du ska få ha mössa på dig inomhus eller inte. 

Det är nästan så att man hoppas att det skulle anordnas någon slags mössdemonstration i skolan. Kunde Greta Thunberg fredagsstrejka för klimatet så kan väl du och dina klasskamrater göra någonting liknande för att behålla er rätt att ha mössa på er inomhus. Mössan är mer än bara en huvudbonad. Den symboliserar en personlighet och en identitet. Glöm inte bort vem du är. Behåll mössan på.

 

Fler nyheter