Polykarbonatskivor – ett billigt och tåligt material

03 februari 2021 jonas olsson

Polykarbonat är ett plastmaterial med många användningsområden! Det är lätt att tänka att man aldrig hört talas om polykarbonat förut, men faktum är att det snarare är svårt att undvika. Det används i cd-skivor och DVD-skivor, säkerhetsglasögon och lyktglas på bilar för att bara nämna några användningsområden.  

Polykarbonatskivor finns i tre olika sorter beroende på vad man ska använda dem till. Tänker man göra ett projekt som ska vara utomhus, som ett uterumstak eller växthus, bör man ha UV-skivor. Det innebär att det skyddar mot solens skadliga UV-strålar. Ska skivorna användas till något där risken finns att de blir repade är det AR-skivor man ska införskaffa, för de är extra reptåliga. Vill man ha en skiva som kan användas till många olika ändamål är GP-skivan optimal.

 

Tåliga skivor med lång livslängd

För att öka livslängden för polykarbonatskivorna bör man undvika lösningsmedel när man rengör dem. Istället är det bättre att rengöra med en fuktig trasa med möjligen lite tvål på. Det är också bra att undvika olja och fett då det påverkar beständigheten.

Eftersom polykarbonatskivor är starkare än vanliga glasskivor, tål de mer även om de väger mindre än en glasskiva. De kan exempelvis stå emot nedfallna grenar och hårda slag från stenar. Det går att få både matta och frostade skivor men även klara och med speglingsversioner.

 

 

Polykarbonatskivor passar till många olika projekt

Det finns många möjligheter att använda sig av polykarbonatskivor för den kreative, både på hemmafronten och i offentliga miljöer. Materialet går att böjas, limmas, formas och kapas vilket gör det till ett brett material! Bara fantasin sätter gränser för användandet!

Ytterligare en fördel med polykarbonat är att det går att återvinna. Spillrester eller material som inte ska användas mer kan lämnas på återvinningsstationen. Av det återvunna materialet kan man sedan tillverka nya polykarbonatskivor för nya projekt.

Fler nyheter