En värmepump är en bra investering

28 september 2020 william eriksson

Innan man bestämmer sig för vilken värmepump man ska installera bör man försöka sänka sin förbrukning av värme och varmvatten. Har man exempelvis inte redan tilläggsisolerat vinden eller tätat eller bytt ut dåliga fönster bör man först göra detta. En värmepump kostar nämligen en hel del och genom att först sänka sina energikostnader kanske man klarar sig med en mindre inte lika dyr pump. Givetvis hjälper även rätt värmepump till att sänka uppvärmningskostnaderna och betalar sig därför i längden. 

När man väljer värmepump till sitt hus utgår man från fastighetens förutsättningar och hushållets behov av värme och varmvatten. En firma specialiserad på värmepumpar kan hjälpa till att bedöma vilken slags värmepump som lämpar sig bäst. En av de mer komplicerade värmepumparna är en bergvärmepump som hämtar värme djupt nere i marken i berget.

 

 

Olika pumpar har sina särskilda fördelar

En bergvärmepump är lite dyrare eftersom den kräver att man tar hjälp av en brunnsborrare för att borra sig ner på rätt djup. Men en bergvärmepump har en stor fördel då värmen nere i berget oftast är konstant oberoende av årstid. Det går även att värma upp vattnet med den. För att en bergvärmepump ska fungera måste man ha ett vattenburet värmesystem installerat i huset. Om man vill slänga ut oljepannan kan bergvärme därför vara ett alternativ.

En luft/luftvärmepump kan både värma och kyla huset, vilket kan vara bra under heta sommardagar då man verkligen behöver svalka. Att plantera träd som skuggar eller sätta upp markiser som skyddar mot solens strålar är naturligtvis det bästa och mest klimatsmarta. Men ibland kan det vara bra att kunna komplettera med att kyla luften med en värmepump. När man anlitar någon för att installera en värmepump kan man nyttja det så kallade ROT-avdraget på själva arbetskostnaden och på så vis få ner priset en hel del.

Fler nyheter